Stalen kozijnen

Stalen kozijnen waren in de jaren ’60 een gewilde kozijnsoort van de rijken. De kunststof kozijnen bestonden toen niet en houten kozijnen gingen met de kwaliteit van toen hooguit 15 jaar mee. Stalen kozijnen waren populair vanwege de lange levensduur van 50 jaar en soms langer.

Ook nu zijn stalen kozijnen nog steeds het duurste soort kozijn. Alhoewel deze kozijnen prijziger zijn dan het gemiddelde, wil dat nog niet zeggen dat ze niet worden gekozen. Er zijn nog vele liefhebbers van dit soort vanwege de elegante uitstraling.

Buiten dat bieden stalen kozijnen vele gebruiksvriendelijk voordelen. Zo te denken aan:

  1. sterk materiaal
  2. onderhoudsarm
  3. unieke uitstraling
  4. goede isolatie

1. Sterk materiaal

Stalen kozijnen zijn zo sterk dat ze zonder moeite grote, krachtige raampartijen kunnen dragen, met hun smalle profielen. Buiten dat zijn ze brandwerend en houden tot zeker 60 minuten het vuur buiten bij brand. Ook is het inbraakwerend en door de lange levensduur zeer aantrekkelijk om het te laten plaatsen.

2. Onderhoudsarm

Het onderhouden van stalen kozijnen is zeer makkelijk. Eens in het jaar is een natte doekje eroverheen voldoende. Let wel op dat je geen bijtende reinigingsmiddelen gebruikt, zoals chloor. Dat kan het kozijn beschadigen, evenals het schuren ervan. Met een nat doekje eroverheen is vaak voldoende.

3. Unieke uitstraling

De mooie slanke profielen zorgen naast veel lichtinval ook voor stijl. Stalen kozijnen zijn de perfecte toevoeging als je houdt van robuust, stoer en authentiek. Ze zijn geschikt voor elk soort interieur, maar kunnen uitermate geweldige uitstraling geven in oude en industriële panden. De kozijnen worden voorzien van een laklaag die in iedere gewenste kleur verkrijgbaar is.

4. Goede isolatie

Zoals bij andere kozijnsoorten hadden ook stalen kozijnen een isolatieprobleem dat leidde tot hoge stookkosten. Met de moderne technologie hebben we daar geen last meer van en worden ook stalen kozijnen gemaakt naast de eisen en wensen van deze tijd. Zo worden er luchtkamers, een koudebrug onderbreking of een laag met isolerend spul aangebracht en wordt het buitenkozijn voorzien van een zinklaag. Deze zinklaag beschermt het kozijn tegen wisselende weersomstandigheden. Je kunt niet geïsoleerde kozijnen nog enkel terugzien als binnenkozijn.

Wat kosten stalen kozijnen?

Het duurste kozijnsoort tussen kunststof, hout en aluminium is staal. Dat heeft te maken met het feit dat stalen kozijnen op maakt worden gemaakt en geplaatst dienen te worden door gespecialiseerde vakmannen, waardoor de arbeidskosten wat hoger liggen. De gemiddelde prijs van stalen kozijnen per m2 ligt tussen € 1.100 en € 1.200 inclusief btw, montage en HR++ glas.

Mocht dus de prijs meespelen in je keuzen, dan kun je eventueel ook aluminium kozijnen overwegen. Aluminium kozijnen zijn even sterk en onderhoudsarm als bij stalen kozijnen. Deze prijs van aluminium kozijnen liggen lager dan die van stalen kozijnen, tussen € 800 tot € 950 per m² inclusief btw, montage en HR++ glas.