Onderhoud

Ben je opzoek naar een onderhoudsarme soort kozijn? Kies dan voor Kunststof. Namelijk vragen kunststof kozijnen amper om onderhoud en zijn makkelijk schoon te maken met een vochtig doekje. Daarnaast hebben ze een lange levensduur t.o.v. andere kozijnsoorten. Ook is kunststof tussen de kozijnsoorten het voordeligst!

Geld besparen door goed onderhoud

Houten binnenkozijnen dient men per 2 jaar en houten buitenkozijnen per 5 jaar te schilderen. Aluminium en stalen kozijnen dien je zorgvuldig zonder bijtende middelen gemiddeld 4x per jaar goed te reinigen. Je kunt een hoop geld besparen als je kiest voor PVC kunststofkozijnen die naast lange levensduur ook bestendig zijn tegen slechte weersomstandigheden. Om de conditie van de kozijnen bij te houden is het bij kunststof kozijnen raadzaam om 1x per jaar goed schoon te maken. Reinigen van kunststof kozijnen is ook nog eens heel simpel. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Schoonmaken van kunststof kozijnen

Bij kunststof kozijnen kun je 1x per jaar als standaard aanhouden. Mochten de kozijnen veel sneller vies worden, is het raadzaam om vaker met een doekje eroverheen te gaan. Kunststof kozijnen reinigen is vrij simpel. Hieronder lees je de stappen van het schoonmaken van kunststofkozijnen.

Benodigdheden:

  • Emmer
  • Schoonmaakmiddel (geen bijtende producten, autoshampoo wordt ook aangeraden)
  • Doekje
  • Droge theedoek
  • Schoonmaakborstel (zoals een oude afwasborstel)
  • Schoonmaakhandschoenen (optioneel)
  • Huishoudtrapje

Stappen van schoonmaken:

  1. Doe lauw/warm water (wat je zelf prettiger vindt werken) in de emmer en doe er wat schoonmaakmiddel bij.
  2. Probeer met behulp van een doekje die je vochtig hebt gemaakt met het water in de emmer, het kozijn te reinigen. Bij hardnekkige vuil kun je ook gebruik maken van de borstel. Gebruik GEEN schuurspons! Dit kan krassen in het kozijnen veroorzaken. Bij zeer hardnekkig vuil kun je eventueel een speciale reiniger kopen of eventueel een vakman inhuren die de kozijnen komt schoonmaken.
  3. Droog het af met een droog theedoek zodat er geen vlekken ontstaan.

Bijtende schoonmaakmiddelen zoals Spiritus kan de kleur van het kozijn aantasten en wordt daarom ook afgeraden. Ook schuurmiddelen of sponzen kunnen de kozijnen beschadigen. Autoshampoo is een fijne reinigingsmiddel bij deur- en raamkozijnen omdat deze, net als een auto, voortdurend wordt blootgesteld aan buitenlucht.

Onderhouden van hang- en sluitwerk

De controle van hang- en sluitwerk bij kunststofkozijnen wordt wel eens vergeten. Het is natuurlijk belangrijk om ook regelmatig deze onderdelen te controleren, voor mogelijke schade en het hierdoor makkelijk maken voor inbrekers. Je kunt sloten en scharnieren insmeren met WD-40. Dit is een smeermiddel om de het hang- en sluitwerk soepel te houden.

Kun je kunststof kozijnen schilderen?

Kunststof kozijnen hoeven zoals bij houten kozijnen niet geschilderd te worden. Er zit al een beschermd laagje tegen weersomstandigheden en kan nooit rotten, zoals bij houten kozijnen. De vaak gestelde vraag is wel; kun je kunststof kozijnen alsnog verven als je een andere kleur wilt hebben? Daarop kunnen wij enkel antwoorden; JA, dat is mogelijk. Je kunt kunststof kozijnen in elke gewenste kleur geschilderd worden, maar dat hoeft niet.

Hoe verf je dan kunststof kozijnen?

De onderlaag van kunststof is glad en je dient een ‘hecht primer’ te gebruiken, wil je dat de verf goed vast blijft hechten aan de gladde ondergrond. Het is verstandig om advies in te winnen over de soort verf dat je wilt gebruiken. Mocht je een handige klusser zijn, kun je het uiteraard zelf verven. Wanneer je het wil uitbesteden kun ook een bedrijf benaderen die schilderswerk verrichten bij kunststofkozijnen. Uitbesteden is natuurlijk wat duurder dan zelf doen.