Montage

Het monteren van kozijnen is een precisiewerk en vraagt om deskundigheid. Ben je een handige klussen? Dan kun je het uiteraard ook zelf monteren. Mocht je het liever meteen goed laten doen, zodat er geen keuren of gaten ontstaan, dan kun je de klus uitbesteden.

Het plaatsen van nieuwe kozijnen

Je kunt een kozijn door verschillende redenen vervangen, zoals beschadiging, aantasting door houtrot of de isolatiewaarde van je huis verbeteren. In luxere gevallen kun je zelfs voor de uitstraling van je woning de kozijnen laten vervangen. Nieuwe kozijnen leveren namelijk vele voordelen op. Denk daarbij aan lagere onderhoudskosten (behalve bij hout, vanwege het schilderwerk. Tegenwoordig zijn de nieuwe kozijnen beter bestand tegen inbraak door het sterke materiaal waaruit het wordt gemaakt.

Uitbesteden of zelf monteren?

Hoewel het zelf plaatsen veel voordelig is, kan het plaatsen voor een beginnende klusser best een frustrerende klus zijn. Daarnaast loop je de kans dat de kozijnen niet juist worden geplaatst. Namelijk hebben ook ramen een binnen- en een buitenkant die in een richting die respectievelijk richting de woonruimte en richting de buitenlucht geplaatst dient te worden. De juiste plaatsing dient ook te gebeuren bij de glazen, zodat het goed waterdicht zijn.

Wanneer je het plaatsen zelf wil doen, dien je diverse gereedschappen en materialen te hebben die nodig zijn voor het plaatsen. Mocht je deze gereedschappen niet in huis hebben, dien je ze nog te huren of kopen wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt. Wanneer je het ook nog eens verkeerd plaatst en schade ontstaat aan het kozijn, kan in sommige gevallen de garantieregeling aan het kozijn komen te vervallen.

Voor een handige doe-het-zelver is dit werk aardig te doen, maar een beginnende klusser wordt het ten zeerste aangeraden om het monteren uit te besteden aan en expert.

Zelf plaatsen van kozijnen

De echte doe-het-zelver kan gemakkelijk de onderstaande factoren meenemen bij het plaatsen.

  1. De correcte afmetingen: zorgvuldig dien je de afmetingen op te meten van het bestaande kozijn. Bij aluminium en kunststof is het vrijwel niet meer mogelijk om de verkeerde afmeting te corrigeren. Weet dus zeker dat de afmetingen dan ook echt juist zijn gemeten.
  2. Maak gebruik van het juiste gereedschap: Juiste gereedschap zal je werk makkelijk maken. De benodigde materialen zijn: tochtrubbers, hamer, boor, schroevendraaier, schroeven, spijkers en pluggen. Voor de afwerking heb je kit of purschuim nodig.
  3. Plaatsen van het kozijn: na het verwijderen van het oude kozijn dien je de negge vrij te maken om het nieuwe kozijn te kunnen plaatsen. Het kozijn dient recht in de negge geplaatst te worden zonder onnodige krachten op komen te staan. De aansluiting met de tochtrubbers dienen ook nauw te zijn om de isolatiewaarde niet te laten dalen.
  4. Controle + afwerking: Controleren en het kozijn afwerken: na het plaatsen dien je de constructie te controleren en waar nodig af te dichten met kit of purschuim. Zo kan er geen vocht en lucht in het kozijn binnendringen.