Kozijnen vervangen

Het vervangen van kozijnen kan om verschillende redenen. De meest voorkomende redenen zijn:

  1. Betere isolatie aan je woning
  2. Inbraakwerend maken
  3. De uitstraling van je woning veranderen
  4. Beschadigde of verrotte kozijnen vervangen

Het vervangen van kozijnen is niet een hele grote klus zoals je wellicht denkt. Vaak kan de klus zelfs geklaard worden in een dag.

1. Betere isolatie aan de woning

Woningen die al tientallen jaren bestaan hebben vaak oude kozijnen die geen isolerende werking hebben. Dankzij de nieuwe technieken heeft zelfs kunststof kozijnen een isolerende werking, waardoor je vele honderden euro’s per jaar kunt besparen door het vervangen van je kozijnen. Tegenwoordig zitten er in nieuwe kozijnen luchtlagen die een perfecte isolerende werking hebben.

2. Kozijnen vervangen als inbraakpreventie

Je kunt ook je kozijnen vervangen om je huis meer veiliger te maken wanneer je oude kozijnen hebt. De kozijnen van nu voldoen aan verschillende keurmerken van SKG die inbrekers buiten de deur kunnen houden. Vaak kun je zelfs een korting krijgen op je inboedelverzekering vanwege goed beveiligde kozijnen. Raadpleeg daarvoor je verzekering. Wil je echt gaan voor hele sterke kozijnen? Kies dan voor kozijnen van aluminium of staal.

3. Kozijnen vervangen voor de uitstraling

Het kan voor velen vreemd in het oor klinken, maar je kunt je kozijnen ook vervangen omwille een ‘stoere of romantische look’. Tegenwoordig fungeert een kozijn niet als een onderdeel waaraan een woning moet voldoen, maar ook als sier in en voor de woning. Zo geven houten kozijnen en warme uitstraling. Ga je meer voor een stoere of elegante look? Dan kun je kiezen voor aluminium of staal. Naast dat ze stoer zijn, hebben ze een lange levensduur en zijn supersterk.

4. Beschadigde en rottende kozijnen

Houten kozijnen kunnen door slecht of weinig onderhoud op den duur gaan rotten. Hierdoor kan de isolerende werking niet meer optreden en staat je woning niet aantrekkelijk op de woningmarkt. Om de waarde van je woning te kunnen behouden en te kunnen besparen op stookkosten is het vervangen van de oude, rottende kozijnen vaak een noodzaak. Je kunt in dat geval kiezen voor kunststof kozijnen vanwege de voordeligere prijs dan houten kozijnen. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm, van lange levensduur en hebben een isolerende werking.

4a. Vervangen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn gewild vanwege de voordelige prijs, weinig tot geen onderhoud zoals bij hout en hoge isolatiewaarde. De prijzen liggen rond de €750 euro per vierkante meter, inclusief BTW, HR++ glas en montagekosten. Ze zijn eventueel ook te bestellen in een houtennerf patroon.

4b. Vervangen van houten kozijnen

Afgelopen tientallen jaren waren de houten kozijnen ‘het’ kozijn van elke woning. Ze zijn handig om mee te werken en makkelijk aan te passen. Wanneer vroeger de afmeting niet klopte, kon men dat heel snel corrigeren en alsnog plaatsen.

Hoewel dit kozijnsoort de meest warme uitstraling heeft, kent het een groot nadeel: onderhoud! De meeste houtsoorten dienen tussen 2 tot 5 jaar gereinigd en geschilderd te worden wat extra onderhoudskosten met zich meebrengt. Het voordeel van het schilderen is wel dat je elke keer kunt kiezen voor een ander kleur. Je betaalt voor een houten kozijn met HR++ glas en montage circa €850 euro per vierkante meter kozijn.

4c. Vervangen van aluminium kozijnen

De populariteit bij aluminium kozijnen neemt de laatste jaren toe vanwege de industriële interieurstijlen die nu helemaal hip is. Ze zijn van hoge levensduur en hebben net als bij kunststof kozijnen een hoge isolatiewaarde. Ze hoeven ook weinig onderhouden te worden. De prijzen liggen wel hoger dan bij kunststof en hout. Je betaalt voor aluminium kozijnen rond de €950 euro per vierkante meter inclusief montage en HR++ glas.

4d. Vervangen van stalen kozijnen

Tussen alle kozijnsoorten zijn stalen kozijnen het duurst. Het werd vroeger door elite klassen gekozen als raamkozijn vanwege de sterkte en lange levensduur. Tegenwoordig kiezen meer mensen voor stalen kozijnen omdat het de ruimte siert. Je betaald voor een stalen kozijn rond de €1100 per vierkante meter inclusief montage en HR++ glas.