De onderhoud van kozijnen is afhankelijk van het soort materiaal. Goed schoongemaakte en onderhouden kozijnen gaan langer mee, ongeacht het soort. Houten kozijnen vragen het meest om onderhoud, terwijl kunststof bijna niet onderhouden hoeft te worden.
Schoonmaken van kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen vragen het minst om onderhoud. Je kunt het makkelijk schoonmaken met lauw water en autoshampoo. Let op dat je geen schuurmiddelen en schuursponzen gebruikt om krassen tegen te gaan. Bijtende middelen, zoals Spiritus kunnen het kozijn laten verkleuren en kun je beter vermijden. Af en toe een doekje eroverheen is voldoende. 1x per jaar een grote schoonmaak met de bovenstaande benodigdheden is ruim voldoende.
Schoonmaken van aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen dien je met regelmaat schoon te maken, zonder bijtende middelen en schuursponzen. Ook hierdoor kunnen krassen ontstaan en het kozijn beschadigen. Tijdens het zemen kun je de kozijnen meenemen met een vochtig doekje. Het is raadzaam om aluminium kozijnen 4x in het jaar schoon te maken, na elk seizoen.
Schoonmaken van houten kozijnen
De onderhoud van houten kozijnen zijn zeer belangrijk, omdat hout een levend natuurproduct is. Bij slecht onderhoud kunnen er schimmels en mossen op groeien en zelfs gaan rotten. De levensduur kan hierdoor behoorlijk ingekort worden. De kozijnen worden vaak schoongemaakt bij het lappen van de ramen. De houten kozijnen vragen om goed onderhoud, waaronder frequent schilderwerk. Houten binnenkozijnen dien je per 2 jaar en houten buiten kozijnen dien je per 5 jaar te schilderen.
Schoonmaken van stalen kozijnen
Stalen kozijnen kunnen niet roesten, maar een goed onderhoud is noodzakelijk voor een lange levensduur. Gemiddeld genomen is een goede schoonmaak van één keer per jaar genoeg, tenzij je natuurlijk extra zorg aan wilt besteden door vaker een lapje overheen te halen. Let op dat je geen bijtende schoonmaakmiddelen gebruikt, zoals Spiritus of bleekmiddel. Deze kunnen de kozijnen beschadigen. Ook schuren met een schuurspons wordt afgeraden voor mogelijke krasschade.