Kozijnen plaatsen

Het plaatsen van kozijnen kunt u ook prima zelf doen. We leggen u hier stapsgewijs uit hoe u het oude kozijn verwijdert en het nieuwe kozijn kunt plaatsen.

Ondanks de lange levensduur, zijn ook kozijnen soms aan vervanging toe. Nieuwe kozijnen bieden veel voordelen. Uw energierekening daalt, u profiteert van betere brand- en inbraakveiligheid en, ook niet onbelangrijk, u laat uw woning weer stralen. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan het plaatsen van nieuwe kozijnen. De totaalprijs van nieuwe kozijnen is opgebouwd uit verschillende onderdelen, waaronder de materiaalkosten, btw, isolatieglas en de montagekosten.

Om te besparen op deze kosten kunt u ervoor kiezen om de kozijnen zelfstandig te plaatsen. De besparing die u dit oplevert is niet de minste, in sommige gevallen kunt u de prijzen van uw nieuwe kozijnen zelfs halveren wanneer u ervoor kiest om de plaatsing zelfstandig op u te nemen. Hoewel u hiermee veel geld bespaart, is het wel verstandig om 2 keer na te denken voordat u ambitieus aan uw doe-het-zelf project begint. Het plaatsen van kozijnen is namelijk een klus die vraagt om gespecialiseerde kennis, ervaring en materialen. Een fout is snel gemaakt en hiermee riskeert u een beschadiging aan uw gloednieuwe kozijnen of zelfs uw woning. Daarnaast kan het onjuist plaatsen van een kozijn leiden tot vocht- of isolatieproblemen waardoor u genoodzaakt bent het kozijn te vervangen. Uiteindelijk zal u dit meer kosten dan wanneer u de klus meteen goed uit laat voeren door een specialist.

Zelf kozijnen plaatsen of niet?

Vooraleer we u gaan vertellen hoe u de plaatsing van kunststof kozijnen precies moet doen nog een kleine waarschuwing. Het zelf plaatsen van kunststof kozijnen mag dan op het eerste zicht wel relatief eenvoudig lijken, in de praktijk is dat veelal niet zo. Zorg er ook altijd voor dat het inmeten van de kozijnen op correcte wijze is gebeurd waardoor u een kozijn met perfecte maten krijgt thuis geleverd. De kleinste fout bij het inmeten kan er namelijk voor zorgen dat u kunststof kozijn niet goed zal aansluiten op uw gevel met alle gevolgen van dien.

Wat heb ik nodig?

Voor het zelf plaatsen van kunststof kozijnen dient u in ieder geval te beschikken over de volgende benodigdheden:

  • Een zaag of reciprozaag

  • Een scherp mes

  • Een hamer, een beitel en een koevoet

  • Tape (eventueel)

  • Een meter

  • PUR-schuim

  • Stappenplan zelf (kunststof) kozijnen plaatsen

Wanneer u vastbesloten bent om de door uw aangekochte kunststof kozijnen zelf te plaatsen zetten we graag even de precieze werkwijze hiervoor voor u op een rijtje.

Stap 1: Nameten kozijnen

Vooraleer we met de daadwerkelijke plaatsing van het kozijn beginnen is het belangrijk om het nieuwe kozijn nog even na te meten. Vergelijk de afmetingen met deze van het oude kozijn en ga pas verder wanneer ze perfect met elkaar overeenstemmen. Het nameten is zeer belangrijk en mag niet over het hoofd worden gezien.

Stap 2: Demontage van de oude kozijnen

Wanneer het nameten is gebeurd gaan we aan de slag met het demonteren van de oude kozijnen. In eerste instantie worden de glaslatten en het glas verwijderd. Indien het glas tijdens het verwijderen een barst vertoont kan het aangeraden zijn om het gehele raam binnen en buiten af te tapen. Mocht het komen te knappen, dan zal het glas niet zomaar overal verspreid in de kamer komen te liggen. Wanneer dit is gebeurd zaagt u het staande, horizontale frame doormidden. U doet dit door in het midden twee zaag snede te maken die ongeveer 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Hou er rekening mee dat u tijdens dit proces de bestaande muur geen schade toebrengt. Verwijder nu het gezaagde blokje en breek de rest van het kozijn los met behulp van een koevoet of een beitel. Na afloop hiervan is het nog kwestie om de uitstekende spijkers te verwijderen en de spouw vrij te maken van afval. Ook eventuele verfresten van het oude kozijn kunnen in deze fase worden verwijderd.

Stap 3: Voorbereiding plaatsing kunststof kozijn

Nu het oude kozijn is verwijderd kunt u het geheel klaarmaken voor de plaatsing van het nieuwe kozijn. Hou er hierbij rekening mee dat er een verschil bestaat tussen een installatie met stelkozijn en zonder stelkozijn. Indien er gebruik zal worden gemaakt van deuren dan dient u hier ook rekening mee te houden. Hou in dit laatste geval bijvoorbeeld altijd rekening met de aanwezigheid van een dorpel. Het is mogelijk om de bestaande te behouden of een nieuwe te plaatsen. Het wordt in ieder geval aangeraden om steeds een loodslab te voorzien.

Stap 4: Plaatsen van het kozijn

Dankzij het gebruik van tochtrubbers hoeft er aan de buitenkant niets afgewerkt te worden. De muren aan de binnenkant van de muur kunnen iets beschadigd zijn. Eventuele gaten worden opgevuld met purschuim en daarna gestuukt of geschilderd. Zowel het glas als het kozijn moeten netjes afgekit worden voor een strak resultaat.

Twijfelt u?

Twijfelt u tussen het zelfstandig plaatsen van het kozijn en het uitbesteden van de klus? Ook bij twijfel is het aanvragen van offerte een goede optie. U krijgt namelijk meer inzicht in de prijzen en ziet direct wat het verschil is in de kosten van het uitbesteden en het zelfstandig plaatsen van de kozijnen.