Kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Vervuiling door weersinvloeden zal echter blijven. Het is daarom belangrijk om uw kozijnen periodiek te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld gelijktijdig gebeuren met het lappen van uw ramen.

Kozijnen reinigen

U kunt het kunststof kozijn schoonmaken met een normaal huishoudsopje; dit kan hetzelfde sopje zijn waarmee u ook het glas reinigt. Gebruik nooit schuurmiddel, een schuurspons of een agressief reinigingsmiddel. Indien u het glas met spiritus reinigt, bestaat de mogelijkheid dat uw raam zwart wordt. Dit komt omdat de zwarte beglazingsprofielen kunnen afgeven. Denk ook goed om de openingen bij de draaiende delen van het kozijn, in verband met waterafvoer.

Hang en sluitwerk onderhouden

De over elkaar schuivende delen kunt u behandelen met een zuurvrije olie (1 á 2 x per jaar is voldoende). Indien de schuivende delen een wit waas vertonen, dient dit vaker te gebeuren.

Scharnieren mag u nooit behandelen met olie of grafiet. Scharnieren zijn namelijk vaak voorzien van nylonlagers, die door olie of grafiet aangetast kunnen worden.

Het beslag dient jaarlijks, op de plekken waar dat met een oliespuitje is aangegeven, licht geolied te worden. Een deur of raam zal altijd iets aanlopen. In gesloten toestand, rust de kunststof deur of het raam aan de onderkant iets op een oploopnok. Hierdoor lijkt de deur of het raam iets aan te lopen. Loopt een deur of raam te veel aan, laat het dan over aan een vakman.

Vlekken verwijderen

Vet, verf, kit, roet en siliconen kunt u met wasbenzine verwijderen. Gebruik echter een beperkte hoeveelheid wasbenzine om verkleuringen tegen te gaan.

Gips, kalk, mortel en spax kunt u met water en zeep verwijderen. Potlood, viltstift en balpeninkt kunt u met een normaal reinigingsmiddel verwijderen.

Kunststof kozijnen verven

Kunststof kozijnen mag u nooit verven.

Onderhouden van houten kozijnen

Om de levensduur van uw kozijnen te verlengen is goed onderhoud belangrijk. U kunt uw kozijnen preventief beschermen tegen houtrot. Een kozijn heeft verschillende verbindingen, hier kan het vocht naar binnen dringen. Door de verbinding te vingerlassen kunt u dit verhelpen. Dit doet u door de verbindingen af te kitten. Een aanrader is om extra zwakke delen te beschermen met een boorzuurpil. Het boorzuur verspreid zich door het hout en voorkomt houtrot. Preventief beschermen is belangrijk voor de levensduur van uw houten kozijnen. Wanneer er in het hout een vochtgehalte van 20% of meer zit is er al een grote kans op houtrot.

Slechte delen houten kozijnen

Komt u bij het onderhoud van uw houten kozijnen hele slechte delen tegen dan is het verstandig om deze delen te repareren. Soms verkeert het kozijn in dermate slechte staat dat u het beter kunt vervangen.

Periodiek schilderen

Houten kozijnen moeten periodiek geschilderd worden. Hard houten kozijnen zijn beter van kwaliteit en hebben eens in de 5 tot 7 jaar een schilderbeurt nodig. Zacht houten kozijnen moeten eens in de 2 jaar worden geschilderd. Voordat u begint met schilderen is het belangrijk om geschikte materialen te kiezen. De keuze van de verf is heel belangrijk. Donkere kleuren zijn gevoeliger voor verkleuring, door zonlicht, dan lichte kleuren. Lichte kleuren blijven dus langer mooi. Vochtregulerend verf is een aanrader, dit zorgt dat de ondergrond kan ademen. Hierdoor kan het vocht ontsnappen. Let er op dat veel merken zeggen dat hun verf vochtregulerend is.

Als u de kozijnen geschuurd heeft en preventief beschermd, kunt u het kozijn stofvrij maken. Dit kan met een zachte, droge borstel. Na dat u alle materialen en producten in huis heeft kunt u beginnen met het schilderen.

Professioneel uw kozijnen laten reinigen?

Kozijnenholland.nl is specialist in het reinigen en onderhouden van zowel kunststof als houten kozijnen. Vraag naar de mogelijkheden!