Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben een warme uitstraling en is meteen ook het kozijnsoort wat bewerkbaar is voor schilderwerk. Je kunt de gewenste kleur regelmatig wijzigen, wat bij kunststof, staal en aluminium niet mogelijk is. Leuk dat opnieuw schilderen, maar is het wel zo handig?

Hout is een natuurproduct en dat betekent dat het hout leeft. Hoewel het sterk en duurzaam is en tot wel 75 jaar kan leven, is het een kwetsbaarder product dan de andere soorten kozijnen. Zo kan hout krimpen en uitzetten bij warmte en kou, wat ervoor zorgt dat er scheurtjes en gaten in het hout kunnen ontstaan. Dit kan het bewerken van het product bemoeilijken en vraagt vaak om deskundigheid. Wij onderscheiden twee soorten hout: hardhout en zachthout.

Hout vraagt wel om onderhoud en dient eens in de zoveel tijd daarom ook geschilderd te worden. Dat brengen extra onderhoudskosten met zich mee. Natuurlijk is de kwaliteit van het hout bepaald voor de lange levensduur.

1. Hardhout

Hardhout wordt vaak gebruikt voor kozijnen buiten het huis vanwege de sterkte van het hout dat goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Dit houtsoort gaat tussen de 45 en 75 jaar mee bij goed onderhoud. De bekendste merken zijn: Merbau, Afzelia en Merantie.

2. Zachthout

Kozijnen voor binnen worden vaak gemaakt van zachthout. Dit soort is namelijk gevoeliger voor vocht en heeft daardoor een kortere levensduur, circa 15 tot 25 jaar. De bekendste zachthout merken waar kozijnen van worden gemaakt zijn: Vuren, Grenen en Lariks.

Onderhouden van houten kozijnen

Naast de vele voordelen van houten kozijnen, heb je wel enkele nadelen aan dit kozijnsoort. Periodieke schildersbeurt is misschien dan ook wel een kostenpost die regelmatig om de hoek komt kijken. Zo is aan te raden om zachthouten kozijnen binnen een in de 2 jaar te voorzien van een nieuwe schilderlaag en de hardhouten buitenkozijnen om de 5 jaar. Zo behoudt het hout een mooie uitstraling en is tevens voorzien van een nieuwe beschermlaag. Regelmatig het hout laten nachecken op mogelijke scheuren of beschadigingen is aan te raden ter voorkoming van rottingsproces in het hout.

Mocht je tegen dit onderhoudsproces opkijken, kun je ook kiezen voor kunststof kozijnen met een houtennerf patroon. Het geeft een mooie houten kozijnen sfeer en vraagt helemaal niet om onderhoud zoals schilderwerk. Daarbij bespaar je niet alleen op de aanschafkosten, omdat kunststof kozijnen gemiddeld 15% goedkoper zijn dan houten kozijnen, maar ook op de onderhoudskosten aan schilderwerk in alle jaren erna.

Wat kosten houten kozijnen?

Houten kozijnen zijn iets duurder dan kunststof kozijnen, maar veel voordeliger dan aluminium of stalen kozijnen. De gemiddelde prijs per m2 is € 750 – € 900. Deze prijs is een indicatieprijs inclusief btw, montagekosten en HR++ glas en kan hoger of lager liggen per leverancier.